ПОЗИТИВАН ПОМАК У РЕШАВАЊУ СТАТУСА ПРОФЕСИОНАЛНИХ ВОЈНИКА СТАРИЈИХ ОД 40 ГОДИНА

Министар одбране наложио је формирање Дирекције за физичко-техничко обезбеђење војних објеката. Циљ формирања је да се задаци физичког обезбеђења које се до сада реализовало ангажовањем формацијског и ванформацијског људства убудуће реализују запослени у Дирекцији као засебној целини Министарства одбране.

Новина је што би се попуна људством вршила првенствено људством старијим од 40 година којима је као професионалним војницима онемогућено да наставе рад у активној служби услед старости или здравствених ограничења. Планирано је да се први уговор склопи на период од три године, а затим изврши превођење у радни однос на неодређено време.

Јединицама је прослеђена анкета коју могу попунити заинтересована лица којима служба престаје закључно са крајем 2017.године. Сви заинтересовани могу се обратити персоналним органима својих јединица ради попуњавања анкете.

Војни синдикат Србије поздравља ову одлуку министра одбране, као први конкретан корак у изналажењу решења статуса професионалних војника. Војни синдикат Србије је министру одбране више пута предлагао начине за решавање статуса професионалних војника на заједничким састанцима од којих је последњи реализован у јулу ове године.

Сматрамо да је ово одлична прилика да професионални војници који због старосне доби не могу остати у професионалној војној служби трајно реше свој статус и задрже радно место у систему одбране.